Różnice między dwoma rodzajami kuchenki mogą nie być do końca jasne, zwłaszcza gdy stajemy przed dylematem kupna nowej kuchenki do domu. Poznaj wady i zalety płyty ceramicznej i indukcyjnej oraz zdecyduj, która będzie dla Ciebie najlepsza!
Płyta ceramiczna – praktyczne rozwiązanie dla każdej kuchni
Kuchenka z płyty ceramicznej wygląda bardzo estetycznie i jest wygodna w obsłudze i czyszczeniu. Na płycie ceramicznej gotować można z użyciem garnków każdego rodzaju. Pod uwagę trzeba wziąć stopień nagrzewania się kuchenki tego typu, ponieważ w trakcie gotowania wysoka temperatura rozchodzi się na całą płytę, która stygnie kilkadziesiąt minut. Dodatkowo płyta ceramiczna dość długo się nagrzewa. Gorącej płyty nie można umyć bezpośrednio po gotowaniu, co sprzyja tworzeniu się trudnych do usunięcia zabrudzeń. Ze względu na wysoką temperaturę całej powierzchni, nieuważne korzystanie z płyty grozi poparzeniem.
Płyta Indukcyjna – najlepszy wybór
Trudno szukać wad w kuchence indukcyjnej, ponieważ należy ona do najbezpieczniejszych urządzeń dostępnych na rynku. W dodatku cena płyty indukcyjnej nie odbiega od cen kuchenek innych rodzajów, chociaż dodatkowe koszta stwarza konieczność zaopatrzenia się w specjalne garnki do indukcji. Koszta te mogą szybko się zwrócić, ponieważ płyta indukcyjna jest energooszczędna, nagrzewając jedynie powierzchnię pod garnkiem. Wiąże się to nie tylko z niższymi rachunkami za prąd, ale i łatwym myciem kuchenki.
Płyta ceramiczna czy indukcyjna, którą kuchenkę wybrać?
Wizualnie obie wersje kuchenek są do siebie podobne, więc walory estetyczne nie ułatwią Ci wyboru. Koszt zakupu obu typów płyt jest porównywalny i waha się od 1000 do 4500 zł. Skoro zarówno płytę indukcyjną, jak i ceramiczną możemy dostać w tej samej cenie, wybór powinien być jasny. Płyta indukcyjna jest o wiele korzystniejszym rozwiązaniem, ale posiada jedną wadę. Do tego rodzaju kuchenki potrzebne są specjalne garnki ferromagnetyczne. Niestety wiąże się to z koniecznością wymiany wszystkich akcesoriów do gotowania, a więc i dodatkowym kosztem. Mimo wszystko warto zdecydować się na to rozwiązanie, ponieważ jest to najwyższa jakość, bezpieczeństwo i energooszczędność. Zarówno płyta indukcyjna, jak i ceramiczna są droższe od standardowych kuchenek palnikowych, jednak ich wydajność i funkcjonalność pozwala na ograniczenie kosztów użytkowania, czego nie umożliwia zwykła kuchenka.