Porady

Jak odpowiednio przechowywać żywność w lodówce?

Jak odpowiednio przechowywać żywność w lodówce?

Polacy marnują miliony ton żywności rocznie. Te niechlubne statystyki zachęcają do zmiany nawyków, a w tym przypadku niewielkie zmiany dają duże efekty. Przedstawiamy niezawodne porady, jak przechowywać żywność w lodówce, by jak najdłużej zachowała swoją świeżość.

Co przechowywać na górnej i środkowej półce w lodówce?

Odpowiednie przechowywanie produktów sprawia, że różne rodzaje żywności nie chłoną wzajemnie swoich zapachów i dłużej zachowują przydatność do spożycia. Na szczęście zachowanie porządku w lodówce nie jest trudne, gdyż wszystkie lodówki mają charakterystyczne miejsca do przechowywania, dzięki którym intuicyjnie układamy wszystko tak, jak należy. Przeważnie.

Warto pamiętać, że najchłodniejsze miejsce w lodówce znajduje się na dole. W związku z tym górna i środkowa półka to idealne miejsce dla nabiału, gotowych posiłków i resztek jedzenia. Nieodpakowane produkty należy trzymać w jednym miejscu, a już otworzone w drugim. Resztki jedzenia najlepiej trzymać w zamykanych pojemnikach, by nie chłonęły zapachów.

Uporządkowanie wszystkich produktów spożywczych może wymagać miejsca w lodówce. Z tego względu ważne jest, by lodówka była dostosowana rozmiarem do naszych potrzeb. Jeśli planujesz zakup lodówki, dobrze podsumuj własne wymagania. Pomocny może okazać się również artykuł: https://budowadomu24.pl/jak-wybrac-odpowiednia-lodowke/.

Jakie produkty spożywcze umieścić na dolnej półce w lodówce?

Dolna półka powinna być królestwem surowych mięs i ryb. To miejsce przeznaczone przede wszystkim dla produktów surowych, zanieczyszczonych bakteriami. Dzięki temu, że surowa żywność jest na dolnej półce, bakterie nie przenoszą się na produkty gotowe do spożycia i otwarte. I tutaj również świetnie sprawdzą się pojemniki na żywność. Dolna półka w lodówce z reguły jest wyposażona w szuflady. Jedną szufladę można przeznaczyć na warzywa, a drugą na produkty mięsne. Przyczyną tego podziału także są bakterie, które nie powinny się przenosić.

Lodówka powinna mieć również określoną temperaturę. Zaleca się, by temperatura wewnątrz lodówki mieściła się w przedziale od 0 do 5 stopni Celsjusza. Tylko taka temperatura jest w stanie ochronić żywność przed szybkim psuciem i namnażaniem szkodliwych bakterii.

Planuj jadłospis na cały tydzień

Odpowiednie uporządkowanie produktów spożywczych w lodówce to połowa sukcesu. Jedzenie, które dłużej zachowa świeżość, z dużym prawdopodobieństwem zostanie zjedzone. Warto przy tym pamiętać, że odpowiednie pojemniczki do przechowywania i segregowanie żywności to nie wszystko. Należy również kupować te produkty spożywcze, które faktycznie jest się w stanie zjeść.

Bardzo pomocne okazuje się planowanie posiłków na cały tydzień. Dzięki temu surowe produkty się nie marnują, ponieważ są wykorzystane w kilku potrawach. Planowanie posiłków sprawia, że w lodówce nie zalegają resztki jedzenia w postaci do połowy zużytego opakowania śmietany, samotnej marchewki, czy dodatków w postaci gotowych sosów i sałatek.

Similar Posts